2
استادیار پژوهشی جهاد دانشگاهی دانشکده دانشگاه تهران
چکیده
این مقاله به دنبال تبیین تطور برنامه پژوهشی داگلاس نورث است. مطالعه آثار وی نشان می دهد: برنامه پژوهشی وی با این سوال هدایت می شود که عوامل موثر بر موفقیت و شکست اقتصادها چیست و چرا عملکرد آنها تا این حد متفاوت است. نورث با این درک که نهادها اثری نیرومند بر عملکرد اقتصادی دارند طی دهه 1970 چندین مطالعه را در حوزه نهادها، رشد و تغییر اقتصادی سامان داد اما نتوانست توضیح دهد که چرا برخلاف پیش بینی نظریه نئوکلاسیک، نهادها کارآمد نیستند و چرا نمی توان عملکرد ضعیف اقتصادی را در این چارچوب تبیین نمود؟ لذا ایده نهادهای کارآمد را رها نمود و به تدریج الگویی برای تبیین تغییرات نهادی (ناکارا) و عملکرد اقتصادی (ضعیف) ارایه نمود. او طی دهه های بعد به تدریج به علوم شناختی روی می آورد و به جای تاکید بر وجه محاسباتی شناخت بر وجه پیوندی و انباشتی آن تاکید می کند؛ زیرا معتقد است این باورها و ایدئولوژیهای افراد است که به طور انباشتی انتخابهای افراد و مسیر تحول نظامهای اقتصادی را در طول سالیان متمادی تعیین می کند و بدون فهم نحوه کارکرد آنها نمی توان درک درستی از تغییرات اقتصادی به دست آورد.
مهدوی, ابوالقاسم, & نصیری اقدم, علی. (1393). تطور برنامه پژوهشی یک اقتصاددان نهادگرا : داگلاس سیسیل نورث. جستارهای اقتصادی با رویکرد اسلامی, 6(12), 149-174.
MLA
ابوالقاسم مهدوی; علی نصیری اقدم. "تطور برنامه پژوهشی یک اقتصاددان نهادگرا : داگلاس سیسیل نورث". جستارهای اقتصادی با رویکرد اسلامی, 6, 12, 1393, 149-174.
HARVARD
مهدوی, ابوالقاسم, نصیری اقدم, علی. (1393). 'تطور برنامه پژوهشی یک اقتصاددان نهادگرا : داگلاس سیسیل نورث', جستارهای اقتصادی با رویکرد اسلامی, 6(12), pp. 149-174.
VANCOUVER
مهدوی, ابوالقاسم, نصیری اقدم, علی. تطور برنامه پژوهشی یک اقتصاددان نهادگرا : داگلاس سیسیل نورث. جستارهای اقتصادی با رویکرد اسلامی, 1393; 6(12): 149-174.