1
استادیار گروه اقتصاد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه رازی
2
کارشناس ارشد علوم اقتصادی
چکیده
در چند دهه اخیر بحثهایی درباره نقش دولت در اقتصاد مورد توجه بوده است. در این میان، یکی از مهمترین وظایف دولتها نقش توزیعی و رسیدن به رشد اقتصادی میباشد. در این مقاله سعی شده که چگونگی این نقش در قالب سیاستهای مالی و ابزارهای مهمی که برای اجرای این سیاست در اختیار دولت است، از جمله پرداختهای انتقالی و مالیاتها مورد بحث قرار گیرد. با استفاده از آمارهای متغیرهای سری زمانی طی سالهای 1352-1384، مدل انتخابی از روش معادلات همزمان برآورد شده و اثر سیاستهای مالی (مالیات و یارانهها) بر توزیع درآمد و رشد اقتصادی ملاحظه شده است. نتایج نشانگر آن است که سیاستهای مالی در کشور (افزایش مالیات و یارانه) باعث بهبود توزیع درآمد و کاهش رشد اقتصادی شده است که شاخص ارزیابی بهبود توزیع درآمد، ضریب جینی میباشد. در این راستا، از اطلاعات و دادههای بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران استفاده شده است. افزایش درآمدهای نفتی و تولید ناخالص داخلی، سبب برابری توزیع درآمد و بهبود رشد اقتصادی شده و نرخ رشد جمعیت نقش منفی در رشد اقتصادی داشته است.
فلاحتی, علی, الماسی, مجتبی, & آقایی, فاطمه. (1388). تاثیر سیاستهای مالی بر توزیع درآمد و رشد اقتصادی طی سالهای ۱۳۵۲ - ۱۳۸۴. جستارهای اقتصادی با رویکرد اسلامی, 6(11), 109-131.
MLA
علی فلاحتی; مجتبی الماسی; فاطمه آقایی. "تاثیر سیاستهای مالی بر توزیع درآمد و رشد اقتصادی طی سالهای ۱۳۵۲ - ۱۳۸۴". جستارهای اقتصادی با رویکرد اسلامی, 6, 11, 1388, 109-131.
HARVARD
فلاحتی, علی, الماسی, مجتبی, آقایی, فاطمه. (1388). 'تاثیر سیاستهای مالی بر توزیع درآمد و رشد اقتصادی طی سالهای ۱۳۵۲ - ۱۳۸۴', جستارهای اقتصادی با رویکرد اسلامی, 6(11), pp. 109-131.
VANCOUVER
فلاحتی, علی, الماسی, مجتبی, آقایی, فاطمه. تاثیر سیاستهای مالی بر توزیع درآمد و رشد اقتصادی طی سالهای ۱۳۵۲ - ۱۳۸۴. جستارهای اقتصادی با رویکرد اسلامی, 1388; 6(11): 109-131.