ابونوری, اسمعیل, انصاری سامانی, حبیب, کشاورز, هادی, زارع, ابراهیم. (1392). کارآیی و برابریطلبی؛ یک مشاهده از طریق بازیهای رفتاری. دوفصلنامه جستارهای اقتصادی, 10(20), 57-80.
اسمعیل ابونوری; حبیب انصاری سامانی; هادی کشاورز; ابراهیم زارع. "کارآیی و برابریطلبی؛ یک مشاهده از طریق بازیهای رفتاری". دوفصلنامه جستارهای اقتصادی, 10, 20, 1392, 57-80.
ابونوری, اسمعیل, انصاری سامانی, حبیب, کشاورز, هادی, زارع, ابراهیم. (1392). 'کارآیی و برابریطلبی؛ یک مشاهده از طریق بازیهای رفتاری', دوفصلنامه جستارهای اقتصادی, 10(20), pp. 57-80.
ابونوری, اسمعیل, انصاری سامانی, حبیب, کشاورز, هادی, زارع, ابراهیم. کارآیی و برابریطلبی؛ یک مشاهده از طریق بازیهای رفتاری. دوفصلنامه جستارهای اقتصادی, 1392; 10(20): 57-80.
کارآیی و برابریطلبی؛ یک مشاهده از طریق بازیهای رفتاری
1استاد اقتصادسنجی و آمار اجتماعی بخش اقتصاد دانشگاه مازندران و دانشگاه سمنان
2عضو هیئت علمی گروه اقتصاد صنعتی دانشگاه یزد
3دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه مازندران
4کارشناس ارشد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی
چکیده
عدالت بحثبرانگیزترین پدیده، در اندیشۀ بشری و یک حقیقت چند بعدی است. توزیع درآمد، انصاف و استحقاق از شاخصترین ابعاد عدالت هستند. برداشت هر جامعه از این مفهومها آثار مهمی بر بازارهای کار، کالا و خدمات و همچنین بر توزیع درآمد و ثروت و سیاستهای توزیع مجدد و انتظارات جامعه از دولت خواهد داشت. این مقاله سعی دارد تا مفاهیم یاد شده را در رفتار مشارکتکنندگان در چهار آزمایش اقتصادی (نمونه تصادفی از میان دانشجویان دانشگاه مازندران) بررسی کند. نتایج نشان از تبانی برای افزایش سهمخواهی از حساب مشترک در حالت تصمیمهای گروهی است. منتفع نبودن تصمیمگیرنده باعث توجه بیشتر به کارآیی میشود. تأیید وجود عرض از مبدأ مثبت در تابع توزیعی نشاندهندۀ در نظر گرفتن حقوق اولیه برای افراد بدون استحقاق است. تخصیص درآمد در موقعیت شناخت متقابل و همفکری با افزایش سهم در تولید افزایش پیدا میکند؛ اما رابطه یاد شده رابطه یک به یک نیست. افزون بر تأیید تأثیر استحقاق بر تصمیمهای توزیعی، نتایج نشان میدهد که متغیرهای مهم دیگری غیر از موقعیت تصمیمگیری (شرایط بازی) مانند میزان درآمد خانوار، جنسیت، درآمد واقعی بر تصمیمهای بازیکنان مؤثر هستند.